maandag 21 december 2015

Dankjewel

DANKJEWEL aan iedereen die deze mobiliteit mogelijk maakte.

Deze mobiliteit en ervaring was niet mogelijk zonder:

De financiële support van de provincie West-vlaanderen

Boxen met didactisch materiaal (lagere school Chup Vary)

Boxen met didactisch materiaal (secundaire school Chup Vary)




De flexibiliteit binnen mijn job aan hogeschool VIVES en de goedkeuring van deze mobiliteit door de directie. 

De mogelijkheid om vakantiedagen op te nemen binnen mijn opdracht aan UGent

De steun van mijn gezin Kristoff, Elias en Leander en familie (mijn ouders en schoonouders)

Alle fantastische mensen die ik (opnieuw) ontmoette in Cambodja (zie ook alle foto's bij de andere berichten)

Vele leerlingen actief aan het werk gezet

Het gastgezin waar ik in Chup Vary verbleef 

Leerlingen kwamen naar het huis voor een laatste foto... deze leerling was mijn grootste fan!





Projecten HUMASOL

Op zaterdag 19/12 en maandag 21/12 bezoek ik 2 scholen waar Humasol in de zomer van 2014 en 2015 een project met zonnepanelen opzette.  Mooie initiatieven in de afgelegen dorpen Teankam en Thmor Keo.

1. School in Teankam

Op de school van Teankam heb ik een gesprek met Teacher Samrack Mann. Hij heet me welkom en laat het energiesysteem, dat HUMASOL in juli/augustus 2014 installeerde zien.  Zit knap in elkaar maar een aantal schakelaars of lichten werken niet meer.  Hij weet niet hoe het komt.  Hij vraagt me een aantal technische dingen maar daar weet ik jammer genoeg geen antwoord op vb. bedoeling van de blauwe kabels buiten (afleiding van de bliksem?),... 
De batterijen zijn elke dag vol maar ze kunnen de elektriciteit niet allemaal gebruiken. Ze hebben een PC en printers ( waarvan een stuk gegaan bij het vervangen van de cartridge) maar voor het overige hebben ze geen toestellen die elektriciteit eisen nodig. 
Ze appreciëren het werk van HUMASOL enorm en de leerkracht praat veel over Steven en Thomas. 
Op hun school ( lager en secundair) zouden ze nog graag een waterput/ waterpomp hebben. De leerkracht vindt dat de Cambodjaanse regering te weinig tussenkomt. 
Ze zouden graag een oplossing hebben voor het gebruiken van de opgeslagen energie. 

De energie van de zonnepanelen gaat zowel naar de lagere als secundaire school. 


Batterijen die de energie opslaan en de installatie 

Kapotte schakelaar; heeft toestemming nodig van directeur om nieuwe te kopen (1 dollar)

Zonnepanelen op het dak 

Samen met teacher Samrack Mann op de foto



2. School in Thmor Keo 

Ook in deze school word ik warm onthaald door de directeur Leng Sreng.  Baeun Chantha, die ik eerder ontmoette in Phnom Penh, is er ook bij.  Hij vertaalt ons gesprek.
Door de installatie van de zonnepanelen en de waterpomp/waterput door Humasol kunnen er 's avonds lessen Engels en Khmer gegeven worden en zijn alle toiletten van stromend water voorzien. De voorzieningen mogen gebruikt worden door de gemeenschap dus is een heel groot voordeel.
Ook in deze school hebben ze energie over.  In 2016 starten ze met een naaiklas (gegeven door Japanse NGO).  Ze zouden heel graag een 5 à 6 tal PC's hebben om de leerlingen en dorpelingen meer IT-vaardig te maken.  Deze nood hoor ik in heel veel scholen (ook in Teankam).

Waterpomp 

Batterijen die de energie bewaren van de 8 zonnepanelen 

Directeur Leng Sreng, Baeun Chantha en mezelf

Waterreservoirs voor regenwater 


In januari/februari 2016 heb ik een overleg met de verantwoordelijken om te bespreken welke rol onze studenten (en dan denk ik vooral aan de studenten BASO techniek) kunnen opnemen om mogelijks te ondersteunen.  Steven van Humasol liet me ondertussen weten dat ze vermoedelijk deze zomer terug gaan voor de opvolging en het geven van extra uitleg aan de leerkrachten en dorpelingen.

Wie meer wil weten over Humasol, kan doorklikken naar hun site


zondag 20 december 2015

Active games, active learning en Physical Education in lagere en secundaire school te Chup Vary

Een intense maar vooral boeiende lesweek met veel voldoening!

Op maandag bezoek ik eerst een schoolproject van de Xavier Jesuit School.  In een armere buurt rond Sisophon startten Father Ashley en zijn team aan een nieuw project voor de gemeenschap.  Ik ontmoet boeiende vrijwilligers die helpen bij de didactische ondersteuning van de Cambodjaanse leerkrachten en/of Engelse les geven en/of de scoutswerking en/of sportwerking ondersteunen.  Momenteel gaat dit enkel over kleuterklassen en eerste graad (lager onderwijs) maar ze hebben een masterplan voor een uitbreiding in de komende 10 jaar.

Father Ashley en het eerste gebouw met klassen en verblijf vrijwilligers 


Didactisch materiaal in de klas van grade 1 (eerste leerjaar)

De 2 vrijwilligers (Deirdre en Lucia) die de leerkrachten didactisch ondersteunen 
Kort na de middag arriveer ik in Chup Vary.  Het is een blij weerzien met het gastgezin en rond 14u overleg ik met de onderdirecteur en een aantal leerkrachten van de secundaire school.  Ik leg hen het principe van active games en active learning uit.  Ze zijn mee in de gedachte en dinsdag kan ik van start gaan.  Naast het toepassen van de active games stellen ze ook voor om de lessen LO te geven. Deze week ben ik hoofdzakelijk in de secundaire school aanwezig maar vrijdag geef ik ook een dag les in de lagere school.
Mijn tactiek om samen met de leerkrachten iets te bereiken: eerst observeren en meevolgen, en dan stap voor stap iets voorstellen.  Bij een absolute "nee" pas ik mijn voorstel aan vb. buiten iets doen is vaak door de warmte niet ideaal.  Hierdoor win ik het wederzijds vertrouwen.

1. Active games tijdens de lessen Engels

Ik stimuleer hen om zelf  na te denken
Zinnen vormen a.d.h.v. dobbelsteen: leerlingen gooien met de dobbelsteen en maken zinnen met het onderwerp dat overeenkomt met het aantal ogen.  Eerst gooi ik, daarna gooien de leerlingen zelf. Leerlingen bloeien open als ze naar voren mogen komen en zelf mogen gooien en dan de volgende leerling mogen aanduiden.

Informatie op het bord 

Tellen a.d.h.v. dobbelsteen: leerlingen gooien met 1, 2 of 3 dobbelstenen en tellen in het Engels.  Ze maken sommen.

Leerlingen werken in kleine groepen (meerdere active games worden aangeboden)
Woorden vormen met scrabble: leerlingen vormen woorden door in een team te werken en samen te werken.  Het is de bedoeling om de letters al lopend (of andere vorm van voortbewegen) te gaan halen maar omwille van de warmte vindt de leerkracht dit geen goed idee.

Leerlingen maken verrassende woorden
Alfabet herhalen/aanleren aan de hand van kaarten (met alfabet, een woord per letter en tekening): leerlingen krijgen allemaal een kaart van mij en we vormen samen het alfabet door de desbetreffende leerling de kaart omhoog te laten steken, rechtop te laten staan en de letter te zeggen.  Eerst schrijf ik het alfabet op bord, de tweede en derde keer niet meer en stimuleer ik hen om sneller het alfabet te zeggen. Ze mogen ook niet voorzeggen zodat iedereen (ook de zwakkere leerling) zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Iedere leerling steekt zijn kaart op het juiste moment omhoog, gaat rechtstaan en zegt de letter 
Een stap verder: we overlopen de woorden op de kaarten en ik schrijf ze op bord.  Ik probeer naast de figuur zoveel mogelijk uit te beelden.  Na het overlopen komt er een leerling naar voren die een bepaald woord uitbeeldt, de andere leerlingen moeten raden.  Per woord is er een andere leerling die aan bod komt.


Soms is er wat durf nodig om de woorden groot te tonen

In sommige klassen doe ik dit spel in kleine groepjes
Actieve introductie: leerlingen zoeken leuke bewegingen bij hun naam.  Ze zeggen "my name is" terwijl ze cirkels maken voor hun buik en doen dan 1 beweging per lettergreep van hun naam. De durf ontbreekt bij sommigen maar anderen komen origineel uit de hoek.

2. Active games tijdens de les wiskunde

Het lesonderwerp is vierkantswortels. Deze stof zit ver in mijn geheugen maar na het zien van de oefeningen komt dit snel terug.  De leerkracht wil zeker ook iets buiten doen. We maken samen de oefeningen en bereiden samen voor.

Multiple choice met bewegingen: we geven voor alle oefeningen 3 oplossingen en voor A, B of C is er steeds een andere beweging die ze moeten uitvoeren.  Dit ging binnen in het klaslokaal door maar kan je perfect buiten spelen.


Estafette met een oefenblad: leerlingen worden a.d.h.v. speelkaarten verdeeld in 10 teams van 4 leerlingen.  We zoeken een plaats in de schaduw en op een bepaalde afstand ligt het blad met 10 oefeningen.  De eerste keer moeten ze lopen, de tweede keer lopen en de derde keer met het ganse team hand in hand lopen (voor de laatste 2 oefeningen).

Zie videofragment

"Throw the ball": leerlingen staan in een cirkel en gooien de bal van de ene naar de andere leerling (willekeurig). Eerst tellen ze in het Engels, dan maken ze sommen, dan vermenigvuldigen,... Ze zeggen de oefeningen zelf. Op dat moment had ik slechts 2 ballen mee... het is beter om dit in kleinere groepen te spelen.

De leerlingen gooien de bal goed rond


Na de actieve les nog even op de foto 

3. Lessen Lichamelijke opvoeding (secundair)

De eerste geobserveerde les: zweedse gymnastiek, gegeven op een autoritaire manier.  Leerlingen staan in frontrijen en doen oefeningen op bevel. Ik begin na te denken over een stappenplan om het vertrouwen van de 2 LO-leerkrachten te winnen.  Gelukkig heb ik soms de leerkracht Engels naast mij die vertaalt maar ik ben ervan overtuigd dat deze vertaling na een aantal weken niet meer nodig zou zijn...

Leerlingen tijdens les LO
Stap 1: de leerkracht vraagt "andere" spierversterkende oefeningen.  Ik geef een aantal oefeningen waarbij de leerlingen in rijen blijven staan.

Ik verbeter individueel en toon een juiste demo met een leerling (uitvoeren van een squat)
Stap 2: ik doe oefeningen met verplaatsing (opwarming)

Opwarmingsoefeningen in golven
Stap 3: ik doe oefeningen per 2 vb. spiegelbeeld, cirkelbewegingen met de armen,...

Demonstratie van spiegelbeeld met leerling

Stap 4: ik introduceer een spelvormen: verschillende groepen doen hetzelfde spel

Voorbeeld van spelvorm: leerlingen lopen over en kunnen aangetikt worden door een bal (gegooid door 1 leerling in het midden).  We spelen dit in 3 groepen.
Stap 5: ik introduceer verschillende activiteiten op 3 terreinen vb. terrein 1: ropeskipping, terrein 2: oefenvormen met de Cambodjaanse indicia en terrein 3: spelvorm met de bal.  Na 10 minuten schuiven de groepen door.

zie videofragment

Ropeskipping als 1 activiteit voor 10 minuten 


4. Active games in de lagere school 

Na een opwarming met de ballon, geef ik 2 active games.

Kleurenspel: ik overloop alle kleuren met de leerlingen in het Engels. Leerlingen lopen naar een box met balletjes, nemen een balletje in een bepaalde kleur en lopen naar het papier met dezelfde kleur.

Het kleurenspel: iedereen actief de kleuren aan het leren!

Een variant: leerlingen staan in een cirkel en hebben een balletje in hun handen.  Als ik een bepaalde kleur roep of toon, doen die leerlingen een bepaalde oefening of lopen rond de cirkel of ....

Puzzelspel: leerlingen lopen om een puzzelstuk met 1, 2, 3,... of a, b, c, d,... en maken de puzzel in een team.  Ze leren ondertussen de getallen en het alfabet.

Eén van de puzzels 

Teamwork en het kennen van de volgorde om de puzzel opnieuw te maken 
In de voormiddag vraagt de leerkracht me ook om nog een les Engels te geven.  Hij moet naar een vergadering.  Ik doe dit met veel plezier en gebruik mijn ervaringen vanuit het secundair en pas de spelen wat aan.



zondag 13 december 2015

Op zoek naar materiaal in Siem Reap

Ook al verloopt de nachtbus vrij vlot, toch kom ik zaterdagmorgen om 6u vermoeid aan in Siem Reap.  Na het ontbijt maak ik een "gekende" wandeling (ik was hier in februari dus ik ken nog de weg!). Na het inchecken in mijn kamer ga ik na een klein middagdutje mijn lesweek voorbereiden langs het water. Het is te mooi weer om binnen te zetten maar door de warmte zoek ik een plek in de schaduw en met wat wind.

Als ik in de late namiddag terugstap naar het hostel, start mijn zoektocht naar materiaal.  Ik bracht wel wat mee uit België maar wat extra materiaal zou welkom zijn. "Wie zoekt (en onderhandelt), die vindt" en ik koop het eerste materiaal.  Ik overdrijf niet maar ik ben wel tevreden met de dingen die ik hier vind.

Op zondag koop ik nog een aantal kleine dingen en dan komt de vraag: hoe neem ik alles mee?  Naar het voorbeeld van de lokale manier om oud papier op te halen en te recycleren, krijg ik toch alles in mijn ene sporttas.
Voorbereiden aan de rivier in Siem Reap 

Het oud papier, mooi geladen op een kar achter een brommer


Aangekocht materiaal voor de active games 
Morgenvroeg vertrek ik met de taxi naar Sisophon.  Omwille van mijn bagage kan ik geen bus nemen. Eerst bezoek ik in Sisophon een project (net opgestarte school) van Father Ashley (kennis van Vader Abt) en daarna reis ik naar Chup Vary voor de lesweek.  Ik ben enorm benieuwd hoe alles zal lopen.  De leerkracht Engels is alleszins enthousiast!  Ik heb in het dorp vermoedelijk geen internet dus de verslagen zullen even niet aangevuld worden.  Tot binnenkort!

vrijdag 11 december 2015

Laatste dag in Phnom Penh

Aangenaam: na een dagje zonder overlegmomenten 2 last-minute contacten.

Om 9u ontmoette ik Ph.D Touch Visalsok op het ministerie van onderwijs, jeugd en sport.  We mailden al veel met elkaar i.v.m. deze mobiliteit en de stages van de studenten.  Hij is verantwoordelijk voor het hoger onderwijs en is onze contactpersoon voor uitnodigingsbrieven en nodige documenten.
We hebben een aangenaam gesprek en vraagt om mijn project rond active learning en active games uit te leggen.  Dit doe ik met veel plezier. Hij reageert positief en ziet het lesgeven in de lagere en secundaire school te Chup Vary (vanaf maandag) als een experiment.  Ik beloof hem om alle informatie (handout met voorbeelden), reflectie en beeldmateriaal te bezorgen.

Samen met Ph. D Touch Visalsok op het ministerie (Phnom Penh)
Kort na de middag komt Baeun Chantha naar het hostel.  Hij woont in het dorp Thmor Keo, waar humasol een project rond zonne-energie uitwerkte.  Het is de bedoeling om dit dorp met hun school te bezoeken op het einde van mijn verblijf.  We babbelen over onze activiteiten, het project, het bezoek, het Cambodjaanse leven,... Daarna helpt hij me met een nieuwe SIM-kaart zodat ik iedereen in Cambodja vlot kan bereiken.  Dus vanaf nu is mijn Belgisch nummer even niet meer beschikbaar. Ik trakteer hem op een lunch en we maken nog een kleine wandeling.

Baeun Chantha en mezelf

Ook de Belgische vlag staat hier aan de riverside
Om 23u vanavond neem ik de nachtbus richting Siem Reap.  Normaal gezien kom ik daar morgenvroeg rond 7u aan en zal ik me 2 dagen kunnen voorbereiden op mijn lesweek.

Wat ik jullie nog wil meegeven:

Gisteren kwam ik een voetbalveld met kunstgras en een perfecte indeling tegen nl. 3 kleine voetbalvelden geïntegreerd in 1 groot voetbalveld (idee voor voetbalveld te Kampot)

idem vorige foto 

Eén van de vele markten in Phnom Penh.  Hier zag ik enkel Cambodjanen en geen toeristen. 



woensdag 9 december 2015

Een dag in Kampot: bezoek aan secondaire school High school Preah Sompear

Vanmorgen vertrek ik met de minibus richting Kampot. Rond 8u zit het verkeer muurvast zodat het een tijdje duurt voordat we de hoofdstad verlaten. Om 11u kom ik aan in Kampot, waar Mr. Longfills (een vriend van vader Abt - abdij van Zevenkerken) me opwacht. Door de vertraging is het haasten naar de school. 

De directeur en een aantal leerkrachten verwelkomen me. Er zijn vandaag geen lln omwille van cleaning day voor het waterfestival, dat dit weekend doorgaat in Kampot. 
We gaan onmiddellijk naar de sportvelden. De consul-generaal van Cambodja, Mr. Chay Nowe, wil de mogelijkheden bekijken om te investeren in een nieuw voetbalveld en een voetbal- en sportwerking opstarten. Dit is zeker geen overbodige luxe. De leerkrachten bezorgen me ook een overzicht van de sportbenodigdheden.  In januari plan ik zeker een overleg met de consul-generaal om mijn visie mee te delen en te bespreken wat er mogelijk is.  
2 Studenten LO zijn kandidaat om hierover hun bachelorproef uit te werken. Als ze de goedkeuring in juni ontvangen, zullen ze dit koppelen aan een ICOS-stage in Kampot in het voorjaar 2017. 
De directeur en zijn leerkrachten staan positief t.o.v. dit voorstel.  Communicatie gebeurt via de leerkrachten Engels. En we kunnen ook beroep doen op Mr. Philippe Longfills. Mr. Longfills is een Belgische dokter die reeds meer dan 30 jaar in Azië woont en die hielp in de vluchtelingenkampen na de Khmer Rouge. 

Achtergrond van de school: 
- ligt op de weg naar Tek Chhu.
- grote school met 1200 leerlingen (van grade 7 tot grade 12)
- op sportief vlak hebben ze 3 schoolteams: een voetbal-, basket- en volleybalteam. Ze spelen wedstrijden binnen een scholencompetitie van de provincie. Wie wint, gaat door naar een nationale schoolcompetitie. Vorig jaar werden ze eerste met het voetbalteam in de nationale competitie. 
- de competitie houdt men vaak in Kampot omwille van het koelere klimaat
- er staan verschillende schoolgebouwen op het grote schooldomein (7 of 9 hectare?). Een ervan is een bibliotheek, geschonken door de lion club vanuit het Brusselse en de neutrale mutualiteit. De boeken komen van een Aziatische organisatie maar zijn dikwijls van te hoog niveau! Het zijn Engelstalige boeken. Dus een aankoop van geschikte boeken kan een ander goed doel zijn. 

Na het schoolbezoek voorziet Mr. Longfills een lunch. 

Na wat computerwerk vertrek ik terug naar Phnom Penh.  Na 2,5u komen we opnieuw in een avondspits.... 
Een dag even buiten de grootstad zorgt ervoor dat we er weer tegen kunnen.  



Het voetbalveld van de school

Het basketbalveld van de school

Het volleybalveld van de school

vlnr: Long Leap (teacher), Lin Pengleng (teacher Physical Education), Chay Kosal (teacher English), Men Samnang (directeur), Mr. Longfills, Ouk Buntheoun (teacher English) 

Idem als hierboven; behalve mezelf ipv Mr. Longfills